Yassss! Let’s start! De Signal de Botrange is ons startpunt voor de wandeling, het hoogste punt van België gelegen in het hartje van de Ardennen! De vier musketiers zijn klaar voor een nieuwe tweedaagse trektocht door de Hoge Venen! Nog even de trap op om de 700m te bereiken… en we zijn klaar om te vertrekken.

De pintjes en flesjes witte wijn voelen we op de rug! Morgen voelen we die hoogstwaarschijnlijk in de benen… maar we hebben er wat voor over, er is niets beter dan een goede pint bij aankomst op de camping. Zo’n motivatiemiddel is cruciaal voor een goede trektocht.

Via bospaden zakken we af richting de Warche. De eerste km’s gaan dus vlot. We nemen een eerste pauze aan de hoogste natuurlijke waterval van België. Het is duidelijk een toeristische attractie, want nog geen vijf minuten na onze aankomst, wordt de waterval omringd door een paar groepen hongerige hikers die een plekje zoeken om te lunchen.

Wij stillen onze honger iets verder op de weg. We vinden een rustigere plek in de schaduw aan de kant van de Bayehon beek. Tijd voor droge worst, kaas en sandwiches, de beste hikers lunch!

De hoogtemeters schieten de lucht in en de paden worden technischer. Dat, gecombineerd met het warme weer zorgt alleszins voor een paar zweetdruppels op ons voorhoofd. We doen een lus rond het kasteel van Reinhardstein en worden beloond met verschillende uitzichten op de valei en het kasteel zelf!

We zitten aan kilometer 10, nog een 3-tal km tot aan de camping… Parallel met de Warche, volgen we de rivier tot aan het meer van Robertville. De verleiding is groot om in het meer te gaan zwemmen, maar we zien op een aantal plaatsen verbodsborden staan, dus we weerstaan de verleiding en focussen ons terug op het initieel doel: ons verfrissend aperitiefje met pintjes en witte wijn op de camping!

De camping is mooi gelegen in het groen, niet ver van het meer die we morgen oversteken om de lus af te werken. Het is een kleinschalige en rustige camping (wees er dus op tijd bij om een mooie plek te reserveren). We kregen een fijne plek toegewezen naast het beekje, ideaal om onze drank af te koelen.

De volgende ochtend…

De rugzakken zijn een stuk lichter dankzij de dorst van gisteren avond. De benen daarentegen voelen iets zwaarder aan, maar dat ligt dit niet aan de alcohol, maar eerder aan de inspanning van gisteren!

We vertrekken met een mooie zon al hoog boven de horizon. Het wordt weer een warme dag, maar we klagen niet; zolang het nog zomer is, profiteren we er beter van om onze voorraad vitamine C op te slaan voor de Belgische winter.

We steken de Warche over en krijgen een laatste uitkijk op het meer van Robertville. Iets verder op het pad maken een bende koeien ons jaloers. Ze genieten met volle teugen van het frisse water van de Warche… en wij maar zweten als een rund!

Maar “no pain, no gain” is ons motto voor vandaag… of toch voor de eerste 8 km alleszins. De zon wint de strijd na een lang stuk wandelen in de vlakke zon, maar we geven niet op; een kleine pauze met frisse appels, suikerwafels, en een paar slokken water, brengt ons terug op pad.

We komen dichterbij de finish. Lange grindpaden lijden ons richting het uitgestrekt steppe gebied van de Hoge Venen. Het einde is in zicht, maar we komen nog een paar pareltjes tegen die de natuur in petto heeft. Er wordt een pad aangeduid op de kaart die intussen is dichtgegroeid, we zijn niet zeker of we door kunnen. We wagen een kans om het beekje te volgen die zogezegd naast de route loopt. Na een honderdtal meter zien we het pad lopen aan de andere kant van het beekje. Het water staat heel laag, en we geraken zonder moeite aan de overkant. We komen zo terecht in een prachtig, wild -en dichtgegroeid bospad! We zijn blij dat we dit pareltje ontdekt hebben en krijgen een motivatieboost voor de laatste loodjes!

Elk verhaal heeft een einde. Maar elk einde is een nieuw begin.

melige auteur

Ook elk avontuur heeft een einde, maar dat maakt dat een nieuw avontuur kan beginnen. Zo troosten wij onszelf na dit mooie weekend en kijken we uit naar het volgende! Santé!

Bekijk hier de 30km loop van deze Weekend Adventure door de Hoge Venen. Maak er gerust een dagtocht van, breidt het uit, of kort het in. Er zijn voldoende paden in die regio die je de mogelijkheid geven om een alternatieve route uit te stippelen. Veel plezier!

Wandelen