Februari, putje winter na de feestdagen, een grillige periode. Het koude weer, regen of sneeuw, maar ook de korte dagen, maken het moeilijk om je warme cocon te verlaten. Maar het zijn juist de contrasten tussen binnen en buiten die winterse avonturen zo uniek maken. Ik begin al uit te kijken naar de warmere en zonnige lentedagen, maar samen met mijn kameraad Jonas dagen we onszelf toch uit voor een winterse wandeltocht door de Vlaamse Ardennen. Weliswaar met een comfortabele overnachting in een B&B!

26 kilometer met Vitamine D

We baseren ons op een lus van 36 km, de Taalgrens wandelroute van Routen.be. We splitsen het traject op in 2 dagen en maken er zo een eenvoudige backpacking weekend van. We starten aan de kerk van Louise Marie. Een ruime parking in het dorpje maakt dit de ideal plek om onze auto een weekend achter te laten. We duiken meteen de natuur in via het bos Ter Eecken. Vervolgens brengen modderige veldwegen ons tot Schorisse, een dorpje waar we even kunnen lunchen en genieten van de zon op onze snoet. Iets verder passeren we Café de Reisduif, een basic selfservice café waar gerekend wordt op de eerlijkheid van de klant. Koffiemachine en pads waren beschikbaar om er jezelf een warme koffie te serveren. Een tof initiatief!

Overdekt selfservice cafe in bos

Het is koud maar droog, perfect wandelweer dus. Morgen wordt het iets minder als we de weersvoorspellingen mogen geloven. De paden liggen er al redelijk modderig bij, en morgen zou het pijpenstelen regenen. We bereiden ons mentaal voor.

We steken even de taalgrens over naar onze Waalse buren. Snel zitten we terug in Vlaanderen en blijven voor een 4-tal kilometer de taalgrens volgen. Via het Brakelbos wandelen we richting onze B&B, net onder Brakel. Het begint te schemeren, en komen met 26 kilometer op de teller aan onze B&B “De Groene Weg”. We worden er warm ontvangen door de eigenares met een zelfgemaakte spaghetti bolognaise en een gezellige babbel als dessert. Moe maar voldaan kruipen we in ons warme cocon, originele houten pods op het domein van de Bed & Breakfast.

Na regen komt zonneschijn?

Er worden hevige regenbuien voorspeld over het hele land. We twijfelen even om met de trein of bus terug te keren naar ons startpunt. Het lekker ontbijt brengt ons kacheltje op temperatuur en geeft ons de nodige moed om door weer en wind onze lus af te maken. De motregen verandert snel in een stevige buien met felle winden. We drijven het tempo op om lekker warm te blijven.

Selfie van Jonathan & Jonas in regenachtig landschap

De natte winter van 2021 krijgt duidelijk een vervolg in 2022. De velden en paden worden echte modderpoelen. We voelen ons als twee zwijnen die desondanks het vuile weer plezier maken. De sfeer zit goed. 10 km lang ploeteren we door Waalse pays des Collines. We volgen een paar kilometer een RaVel (Ancien Chemin de Fer Ligne 870), redelijk eentonig wel. Moest je meer tijd hebben zou ik het parcours hier wat uitbreiden via omliggende wandelpaden.

De RaVel brengt ons in een rechte lijn terug de Vlaamse Ardennen in. We steken de Ninoofsesteenweg over, even terug opletten hier, en belanden in het wel gekende Muziekbos. De laatste kilometer stopt het met regenen, uiteraard! De donkere wolken trekken achter ons weg en we komen onder een open lucht aan onze auto.

Wat een wandeltocht! De mindere route vandaag werd toch uitdagend ‘dankzij’ het heftige weer! Met onze natte en modderige poten warmen we ons even op in de gezellige brasserie ‘Les Soeurs de Louise‘, recht tegenover de kerk. De batterijen zijn opgeladen desondanks het slechte weer! Maar laat de zonnige lentedagen toch maar komen hoor… 😉

Wandelen