Breaking the rules! Een weekend adventure midden in de week, dat moet kunnen. Met de nationale feestdag in zicht geniet ik ervan om een nieuw avontuur in te plannen. Het kost mij maar een extra dagje verlof om er een tweedaagse van te maken. Even uitademen midden in de week, dat kan wonderen doen. Op het programma: een tweedaagse bikepacking trip door de Vlaamse Ardennen en Waalse Pays des Collines. Mattentaartje of Quintine? We zullen maar van beide proeven… een compromis à la Belge!

‘Flandrien-doop’

Al even beloof ik mijn broer om samen te gaan bikepacken. Een paar weken geleden mocht hij, na lang wachten, zijn nieuwe fiets gaan ophalen. Geen excuses meer. Ik nodig hem uit om mij te vervoegen bij deze fietstocht… want avonturen zijn iets beter wanneer ze gedeeld worden!

Oudenaarde, het start -en eindpunt van onze fietstocht. Daar ruilen we de auto in voor onze tweewielers. We starten met een opwarmende klim door het Ename bos, gevolgd door een paar klassieke segmenten van de Vlaamse Ardennen; het Mijnwerkers-pad (het pad bracht vroeger mijnwerkers van Zottegem naar de Henegouwse steenkoolmijnen), de Berendries (een welbekende kuitenbijter uit de Ronde van Vlaanderen), en dan de kers op de taart, de gevreesde Muur van Geraardsbergen! Deze iconische klim voegden we impulsief toe aan onze route. Mijn broer geniet even van zijn ‘Flandrien-doop’ aan de top van de Muur. Blij dat we even zijn omgereden.

Les Collines

Via de kronkelende Dender steken we de taalgrens over. Vanaf nu spreken we niet meer over bergen, maar over Collines. Het is een warme zomerdag, maar het Akrenbos & het Bara bos geven ons even de nodige verfrissing. De mooie boslanen, een prachtige villa met zwembad, en het prachtig kasteel Chateau de l’Estriverie doen ons even vergeten dat we in België zijn. We vervoegen terug de Dender via Lessines. Het Parc Naturel du Pays des Collines is niet meer ver weg. Rustige binnenwegen brengen ons over de heuvels van het ene dorpje naar het andere. Het is hier aangenaam fietsen!

Onze fiets-GPS geeft 75km aan. We bereiken onze eindbestemming, een kleine camping op de boerderij Ferme D’ôrlou. We reserveerden op voorhand een plekje voor onze bescheiden 2-persoons tent. Het is er goed druk, we zijn duidelijk niet de enigen die deze 21e juli avontuurlijk invullen. We vrezen dat onze reservatie verloren is gegaan in de chaos. De eigenaars van de boerderij vinden we niet meteen, hoogstwaarschijnlijk druk in de weer met de boerderij. We vinden gelukkig nog een vrij stukje groen tussen twee caravans. Ongeacht de drukte is de mini-camping een aanrader. Het is een indrukwekkende boerderij midden in de Waalse natuur!

Op 2km van de camping vullen we onze koolhydraten en zouten aan bij La frite gourmande. En café Le prétexte aan de overkant voorziet ons van de nodige vitamines B(ier). De dag kan niet meer stuk!

Van Ferme d’Orlou tot Dame Blanche

Het was een frisse zomernacht, het comfort van een warme dons en een comfortabele matras missen we al. Maar hé, dat is waarvoor we op avontuur trekken, om ons comfort terug te kunnen waarderen. Met een nuchtere maag vertrekken we op onze ingepakte fiets. We doen een kleine omweg via Ellezelles, een nabijgelegen dorp, verlangend naar verse koffiekoeken. Maar helaas… alle bakkers in het dorp hebben gezamenlijk zomerverlof genomen. Dan maar een geïmproviseerd ‘Boni’-ontbijt van Colruyt.

We fietsen verder middendoor Le Pays des Collines. Het landschap brengt ons golvend van het ene vergezicht naar het andere met als hoog(s)te punt Mont-Saint-Aubert. Vandaar uit dalen we terug af richting de Schelde. De rivier gidst ons vanaf nu 30km lang terug naar Oudenaarde, onze eindbestemming. Parallel met het water loopt een mooi aangelegd fietspad die braafjes de kronkels van de rivier blijft volgen. Het fietst vlotjes, maar we missen snel het gevarieerd terrein die we na de middag hebben verlaten. De vlakke route maakt het einde wat ‘saai’ en lang. Oorspronkelijk gingen we halverwege even afwijken via de Kluisberg, maar onze drang naar een lekker ijsje is te groot, dus bijten we door tot de finish. Op een zonnig terrasje in Oudenaarde sluiten we onze midweek adventure af met een welverdiend ijsje, een klassieke Dame Blanche, biensûr!

Fietsen