We ontsnappen even aan de lockdown met een stevige dagwandeling in de Oostkantons. Dankzij het aanhoudend mooi weer kunnen we genieten van het buiten zijn met daguitstappen en kleine expedities in eigen land. Dit doet ons de pandemie even vergeten en brengt terug naar de basics waar we onze vrijheid terug kunnen vinden.

We gaan vandaag dus even uit ons kot en rijden 160 kilometer buiten onze vertrouwde omgeving die we de voorbije 10 weken al voldoende hebben kunnen verkennen. Bestemming: Oost-België, ook gekend als de Oostkantons. We stippelen een wandeling uit van 21 kilometer a.h.v. de knooppunten app van go-ostbelgie.eu met de start aan Schönberg, een deelgemeente van Sankt Vith in het Duitstalige gedeelte van het land.

“De vlindervallei”

Aan het kerkje van Schönberg vinden we gemakkelijk parkeerplaats en pikken daar onmiddellijk de knooppunten-route op. We starten met een verharde wegen die ons op hoogte brengen met uitgestrekte zichten op de vallei van de ‘Our’, de rivier die door Schönberg stroomt.

De eerste drie kilometers wandelen we voornamelijk op veldwegen, daarna trekken we het bos in met brede grindwegen. We volgen de knooppunten die we op voorhand hebben uitgestippeld. Op bepaalde splitsingen is de richting moeilijk te lezen, maar we merken snel dat we ook kunnen rekenen op de aanwijzingen van de Nordic walking routes, deze zijn iets duidelijker bewegwijzerd.

Alzerath is het eerstvolgende dorpje die we tegenkomen. We passeren er een charmant kerkje en kerkhof (je kan hier je drinkbussen bijvullen indien nodig). We lopen even via de grote weg, maar trekken snel terug de bloeiende natuur in. De weg is bezaaid met bloemen, en opvallend zijn de citroenvlinders die we regelmatig voor onze neus zien vliegen. Het is genieten!

GR 56

Vanuit Herreshbach pikken we de GR56 op voor het laatste stuk van de wandeling. Dit is de kers op de taart. 5 kilometer lang wandelen we door een prachtig stukje natuur op één van de oudste lange afstand wandelroutes van het land. Het pad loopt parallel met een beekje die aftakt van de Our. Deze gidst ons terug naar Schönberg waar we met 21 kilometer in de benen onze lus afsluiten.

Een stevige wandeling zonder al té technische paden, een aanrader voor iedere wandelaar die een variërende wandeling zoekt in de Oostkantons. De wandeling is gemakkelijk in te korten a.h.v. het uitgebreid wandelknooppunten netwerk van Ostbelgien.

Bezoekje aan St. Vith

We reden na de wandeling even naar St. Vith om er een lekkere take-away pasta te eten van restaurant Napoli. Je vindt er ook een frietkot, ijssalon en een paar brasseries om de honger te stillen na een stevige wandeltocht!

Veel wandelplezier!

Wandelen