Het Zoniënwoud, de groene long van Brussel, is mijn favoriete plek om snel te ontsnappen aan de drukke stad. Op slechts 10 km van de Grote Markt is dit een mooi speelterrein voor verschillende sportactiviteiten. Met z’n 4400 hectare aan bos beidt het Zoniënwoud een resem aan loopmogelijkheden in volle natuur!

Een looproute uitstippelen kan wat moeilijk zijn als je het Zoniënwoud nog niet goed kent. Na een paar jaar gelopen en gefietst te hebben in het bos, geraak ik nog steeds verdwaald (maar dat kan ook aan mijn slecht oriëntatievermogen liggen). Om te starten heeft de stad Brussel bewegwijzerde lussen uitgestippeld: 5 km (groen), 10 km (blauw) & 20 km (rood). De drie lussen starten aan het Sportcomplex van het Zoniënwoud. Ze volgen aangelegde wandelpaden met duidelijke wegwijzers op de belangrijkste knooppunten. Let wel op dat je de route in de juiste richting volgt, anders mis je gemakkelijk de aanduidingen (ik spreek uit ervaring).

5 km – groene route

Looproute van 5 km door het Zoniënwoud met 40 hoogtemeters. Volg de groene wegwijzers.

10 km – blauwe route

Looproute van 10 km door het Zoniënwoud met 80 hoogtemeters. Volg de blauwe wegwijzers.

20 km – rode route

Lus van 20 km door het Zoniënwoud met 140 hoogtemeters. Volg de rode wegwijzers.

Zelf een looproute uitstippelen

Het Zoniënwoud bevat voldoende kilometers aan wandelpaden om afwisseling te brengen in je looproutes. Er lopen naast de lokale wandelpaden ook vier Grote Routepaden (GR) – de GR 512 Brabantse Heuvelroute, GR 579 Brussel – Luik, GR 126 Brussel-Namen-Membre sur Semois, en de welbekende GR Groene Gordel. Deze kan je combineren om zelf een lus samen te stellen.

Heatmap van loop activiteiten in Brussel
Meest gelopen routes in -en rondom Brussel – a.h.v Strava Global Heatmap

Zelf haal ik vaak ook inspiratie uit andermans gelopen routes via Komoot, RouteYou of Polar Flow. Het is een leuke manier om nieuwe paden te ontdekken. Ook Strava wordt door veel sportliefhebbers gebruikt om sportactiviteiten op te nemen. Aan de hand van deze data heeft Strava een kaart ter beschikking gesteld die de meest gelopen routes weergeeft. Je kan zo kijken welke plekken interessant zijn om te gaan lopen!

Veel loopplezier!

Lopen