Bikepacken is voor mij de ideale manier om nieuwe horizonten te verkennen in eigen land. Met de tweewieler overbrug ik redelijke afstanden, en stop ik gemakkelijk op een plek die mij aanspreekt om tot rust te komen en te genieten. Met een paar fietszakken neem ik ook het nodige kampeermateriaal mee om in de natuur te kunnen overnachten. Ideaal om even te ontsnappen aan het stadsleven en nieuwe plekjes te ontdekken in de regio. Met de fiets, een bivakzak en wat kookgerief trek ik dit weekend richting de Ardense Condroz waar een unieke overnachting mij te wachten staat… bivakkeren in volle natuur!

Overnachten in houten cocon

België telt een aantal bivakzones waar je in het wild mag kamperen. Het is niet meer of minder dan een stukje grond waar je je tent/bivakzak mag opzetten. Er is geen sanitair aanwezig, noch stromend water (er zijn uitzonderingen), of andere voorzieningen. Het is “back to the basics”! De bivakzones zijn toegankelijk met de fiets, of te voet, en zijn meestal wat afgelegen in een rustige en groene omgeving. Zeer handig als je een trektocht wilt organiseren met een avontuurlijke toets. Maar respecteer de regels van bivakzones! Laat niets achter en heb respect voor andere kampeerders.

Op bivakzone.be ga ik op zoek naar een leuke slaapplaats, een mooie eindbestemming die mij motiveert om een lange afstand te fietsen naar een regio die ik nog wil ontdekken. Het wordt de bivakplaats “Tout encoquillé”, een houten cocon in het bos van Barvaux-Condroz op een 30-tal kilometer van Namen.

De houten cocon maakt deel uit van 7 bivakzones die op het wandelpad “Land Art Trails” verspreid staan. Het pad van 140 km verbindt deze bivakplaatsen, 7 natuurlijke kunstwerken waarin je de nacht kan doorbrengen. Je kan er eventueel een grote trektocht van maken en telkens overnachten op de hiervoor voorziene zones. Meer info over het wandelpad vind je op sentiersdart.be.

Heen …

De houten cocon waar ik de nacht in ga doorbrengen ligt op een 130-tal km fietsen van Brussel, voldoende kilometers om mijn weekend te vullen! Ik stippel de heen-en terugroute op voorhand uit om de trip zo aangenaam mogelijk te maken. De Komoot app laat je toe om alle fietspaden op een kaart weer te geven. Je kan je daarop baseren om een route uit te stippelen. Dit geeft je een grotere garantie op een fijne tocht.

Ik volg voor een groot deel de EuroVelo 5 (EV5) route, een internationale fietsroute die Londen met het zuidelijkste punt van Italïe verbindt. In de lente van 2018 reed ik een groot deel van de EV5. Lees hier meer over hoe je zelf een stukje van de route kunt ervaren met een 4-daagse bikepacking trip door België.

Eens Namen voorbij, kies ik voor een iets avontuurlijkere off-road route. Via het wandelpad van “Land Art Trails” rijd ik tot aan het houten kunstwerk die mij onderdak zal geven voor de nacht. Ik geniet nog even van de mooie zonsondergang achter de gouden graanvelden en kruip vervolgens in mijn houten cocon voor een nachtje in volle natuur!

… en terug

De vogeltjes beginnen om 5 uur reeds te fluiten. De natuurlijke wekker brengt mij dus vroeg uit de veren! Na een lekkere homemade granola met banaan en verse koffie keer ik terug huiswaarts. Ik neem een alternatieve route om nieuwe plekjes te ontdekken. De bedoeling van deze tocht was ook om het rustig aan te doen, te genieten van de natuur iets verder weg van thuis…

Ik volg voornamelijk Ravel routes, een groot fietsnetwerk in Wallonië. Een prachtig stuk van de Ravel 126 brengt me tot in Huy. Vervolgens rijd ik door Hannut, Jodoigne en Overijse; een paar highlights die ik op weg naar de hoofdstad tegenkom. In ons dichtbevolkt Belgïe kom je regelmatig dorpjes en steden tegen waar je de cultuur kunt opsnuiven, ook de verandering in architectuur en landschappen merk je snel op.

Na 130 kilometer ben ik terug in mijn vertrouwde cocon, mijn thuis, waar ik mijn stoffige fietszakken opberg, afwachtend op het volgende fietsavontuur…

Fietsen