Deze keer neem ik je mee door het West-Vlaamse Heuvelland met een stevige dagwandeling. Via de streek-GR lopen we op en rond de heuvels van de Westhoek.

Open landschap van de Westhoek

Ik breng een heel weekend door in Ieper bij mijn kameraad Jonas. We spreken al een tijdje over een meerdaagse trektocht die de streek-GR volgt van het Heuvelland, een grensoverschrijdend wandelpad van 125 km rond en op de heuvels van Casselberg, Rodeberg, Katsberg, …. Maar dit houden we liever voor de warmere lente -of zomermaanden. Dit neemt niet weg dat we al eens een voorproefje kunnen krijgen. Jonas stippelt een dagwandeling uit, een lus van 18 km die grotendeels die streek-GR volgt.

De route start aan de Kemmelberg en loopt richting het westen tot aan de Franse grens. Via de Rodeberg, Sulferberg en Scherpenberg wordt de lus afgewerkt. De wandeling volgt hoofdzakelijk veldwegen en bospaden. Het parcours is toegankelijk voor iedereen die een stevige (zondag-)wandeling zoekt met familie of vrienden.

We moeten vechten tegen de wind en ploeteren door de modder. Het heeft de voorbije weken duidelijk veel geregend. Maar we mogen spreken van geluk, dit weekend is het droog en we kunnen genieten van een uitzichten op de West-Vlaamse champs ouverts. In de helft van het parcours ligt de Rodeberg, op een kleine kilometer van de Franse grens. Na een korte en krachtige klim nemen we een uitgebreide pauze in het café De Nachtegaal. We smullen er onze belegde pistolés met een warme choco van het huis. Om dan ook even mentaal te sporten, nemen we er een gezelschapsspel bij (de Orval-versie van 4 op een rij). We maken het zelfs wat uitdagender met een Orvalleke erbij… of course!

In de 2e helft van de wandeling blijven we de heuvels op en af wandelen en keren we stilaan terug naar het startpunt van de wandeling. Het is een rustige en fijne wandeltocht geweest die ik zeker aanraad om frisse lucht te scheppen! Veel wandelplezier én santé!

Psssst, zoek je nog meer avontuur in de regio, lees hieronder dan even verder! 😉

Nog meer avontuur in de regio

Muurklimmen

De Blueberry Hill in Kortrijk is een charmante klimzaal waar je het hele jaar door de avontuurlijke aap kunt gaan uithangen. Na het klimmen kan je in de cafétaria een streekbier gaan proeven met zicht op de 15 meter hoge klimmuur.

Mountainbiken

Het Heuvelland is ook een speelterrein voor fietsers en mountainbikers. Veldwegen en grindwegen à volonté… Het heuvelachtige landschap voegt een extra uitdaging toe met een paar stevige kuitenbijters. Ontdek ze op hellingenroute.be!

Sport Vlaanderen heeft een paar bewegwijzerde mountainbike routes in kaart gebracht om van start te gaan:

Lekker eten en drinken

Om na een actieve dag je dorst te lessen en je honger te stillen, kan ik jou twee gezellige adresjes aanraden in de buurt. Alle credits gaan naar Jonas. Hij heeft mij deze gezellige plekjes doen ontdekken!

Eetkaffee ’t Hellegat

Gezellig druk en cosy! Je kan er lekkere Belgische kost eten met je favoriete pint erbij! What else?

Kaffee Bazaar

Zeer gezellig café met een groot aanbod aan Belgische bieren en een kast vol gezelschapspellen. De kans dat je je hier verveelt is klein!

Wandelen