In 2018 deed ik een tweedaagse trektocht door de Semoisvallei samen met mijn kameraad Jonas. We volgden de kronkels van de Semois van Bouillon tot Poupehan en keerden de volgende dag terug via de andere kant van de rivier. Een prachtige en uitdagende wandeltocht in één van de mooiste regio’s van België! Nu, twee jaar later, ben ik hier terug met mijn vriendin om de Semois vanuit een nieuw perspectief te ontdekken. We ruilen de wandelschoenen in voor een kayak en gaan op verkenning met een afvaart van 15 km.

De rivier is 190 km lang, waarvan 170 km op Belgisch grondgebied. De resterende 20 kilometer loopt door Frankrijk waar ze uiteindelijk uitmond in de Maas. Met een bescheiden 15 km, varen we dus slechts een héél klein stukje van de Semois af, maar misschien wel het mooiste?

15 km peddelen & genieten

Via Semois Kayaks boeken we een tocht van 15 km, goed voor 3 à 4 uur peddelen. Afspraak in Poupehan onder de brug. Vanhieruit brengt een shuttlebus ons naar Bouillon, het startpunt van de afvaart.

We varen onder de pont de Cordemois langs het kasteel van Bouillon en bevinden ons snel in de bloeiende natuur. We peddelen op ons gemak en laten ons af en toe meeslepen door de stroom terwijl we genieten van de prachtige landschappen rondom ons.

In vergelijking met de Lesse is deze afvaart rustiger en minder technisch, dus ook perfect te doen met kinderen. We komen héél weinig volk tegen op het water, de Semois is duidelijk minder populair dan de Lesse. Dit maakt deze afvaart ook unieker en avontuurlijk. We genieten des te meer van de rust en spotten een aantal wilde dieren op én langs het water!

We komen veel leuke plekjes tegen om te rusten en te picknicken. Aan de voet van le “Tombeau du Géant” (Graf van de Reus) vinden we het ideale plekje om aan te stranden. We strekken er even onze armen en benen en smullen een frisse appel met zicht op het indrukwekkende en steile landschappen van de vallei. We springen terug de kayak in en peddelen de laatste kilometers tot Poupehan.

Na de brede bocht van het “Le Tombeau” varen we langs de laddertjes-wandeling van Rochehaut, een avontuurlijk wandelpad die je doet klimmen en klauteren door de wilde bossen. Een aanrader! Parallel met het wandelpad varen we in één recht stuk tot het eindpunt. We passeren een paar campings langs het water, onder andere Camping*** Ile de faigneul, waar ik met Jonas overnachtte tijdens onze tweedaagse trektocht.

Na 4 uur peddelen en genieten van de rustige en wilde natuur komen we aan het eindpunt van de afvaart in Poupehan. We nemen hier terug de auto richting Bouillon om er de avond door te brengen. Tip: vergeet alle toeristische café’s en restaurants die je in het centrum tegenkomt. Wij vonden een héél lekker adresje iets verder langs het water. Chez Betty is een stamcafé/brasserie waar je eenvoudige én verse Belgische keuken eet. De balletjes in tomatensaus met een frisse Orval is echte aanrader! 😉

Meerdaagse tochten

We ontdekten slechts een héél klein stuk van de Semois. Met zijn 190 km, waarvan 130 km bevaarbaar, biedt de rivier extra mogelijkheden voor avontuurlijke escapades! Oppad.nl beschrijft een mooie 4-daagse kanotocht van Chiny tot Dohan, een afvaart van in totaal 64 km. Een tocht die ik alvast aan mijn bucket list toevoeg!

Watersport