Altijd handig om mee te nemen tijdens een sportwedstrijd of op uitstap. Een granolareep is een handige snack die je snel de nodige energie kan geven tijdens een inspanning. Granolarepen in de supermarkt kunnen vrij duur zijn, zitten boordevol suikers, en zijn meestal individueel verpakt. Ik ben dus op zoek gegaan naar een recept om zelf repen te maken die ik naar wens kan aanpassen. Op bikepacking.com kwam ik het Holy Moly Granola Bars recept tegen. Een recept voor energierijke repen die lange fietstochten kunnen overleven. Dit klonk als de ideale reep voor mijn volgende adventures!

De meeste ingrediënten had ik op voorraad. Enkel de dadels en de veenbessen heb ik bijgekocht. Het origineel recept gebruikt pompoenpitten, deze heb ik vervangen door zonnebloempitten. Ook heb ik chocolade chips toegevoegd voor een persoonlijke toets!

De ingrediënten (goed voor 12 repen)

  • 150 gram havermout
  • 50 gram amandelschilfers
  • 100 gram pindakaas
  • 3 eetlepels honing

  • 300 gram dadels
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram zachte veenbessen
  • 75 gram chocolade chips

Het recept is makkelijk aan te passen naar je eigen smaak of naargelang de ingrediënten op voorraad. Andere noten zoals cashewnoten of hazelnoten werken evengoed. De pindakaas kan je ook vervangen door een andere notenboter indien gewenst.

Aan de slag

  • Voorverwarm de oven op 160°C
  • Verspreid de havermout op een bakplaat en bak het gedurende 15 min.
  • Ondertussen kan je de dadels ontpitten. Kook ze vervolgens tijdens een 10-tal minuten tot ze zacht worden
  • Laat de dadels afkoelen, mix ze daarna tot een puree
  • Meng alle ingrediënten samen in een grote kom en zorg ervoor dat alles goed vermengd wordt
  • Verspreid het mengsel in een middelgrote ovenschaal met bakpapier en druk alles goed aan. Zet dit in de oven op 160°C tijdens 25 min.
  • Haal de schaal uit de oven en laat het afkoelen vooraleer je er een laag bakpapier bovenop legt. Voeg gewicht toe bovenop het bakpapier (met een andere ovenschaal bijvoorbeeld) om alles stevig samen te drukken
  • Laat het afkoelen en wacht een nachtje vooraleer ze in repen te snijden

Ready, set, go! Laat het smaken!

Voeding