De echte (Belgische) winter is in het land! Met handschoenen, muts en sjaal vertrekken we richting de Ardennen om te genieten van de verse sneeuw en het magisch winterlandschap. Om zeker te zijn dat we krakende sneeuw hebben onder onze voeten, rijden we richting het hoogste punt van België, Signal de Botrange, met zijn 694m hoogte. En ja, er is een trapje die je de mogelijkheid geeft om de 700m hoogte te bereiken! Let op, met gladde tredes is dat een echte uitdaging! 😉

Om 10u30 komen we aan in het hartje van de Hoge Venen. De parking die we op voorhand opzochten (Weismes parkeerplaats/camperplaats), is al volzet. We zoeken een plaats aan de kant van de weg van ‘Route de Botrange’. Veel mensen komen hier om te langlaufen, er vertrekt een langlauf-route juist achter de parking. Wij besluiten om te genieten van het landschap met een rustige wandeling door de steppe van de Hoge Venen. De wandelroute start rechtover het restaurant ‘Restaurant Signal de Botrange’

We trotseren de kou en wandelen een lus van 13km dwars door het steppe landschap, met als bestemming Noir Flohay, ongeveer in het midden van de lus. In 1850 werd er hier een dennenbos aangelegd die in 1950 door verschillende branden werd verwoest. Bijna 70 jaar later staan er nog een paar ‘overlevende’ bomen, en dat maakt het landschap uniek!

Alleenstaande bomen in besneeuwd landschap

De route is redelijk eenvoudig en de paden zijn goed aangeduid. Ik raad je wel aan om voor de zekerheid een kaart of GPS op zak te hebben. Met besneeuwde paden is het niet altijd even duidelijk waar je kan wandelen. Voorzie ook wat eten en drinken voor onderweg. Dit is geen weer om op het gemak te gaan picknicken. Door het open landschap vonden we weinig beschutting om weg van de wind even te lunchen. Je kan beter de wandeling starten na de middag en tussendoor iets eten tijdens het wandelen. Of… je blijft een tijdje zoeken naar een paar mooie dennenbomen!

4 vrienden picknicken in de sneeuw

“A lunch with a cold butt, but a warm heart!”

De energie is terug op peil, en we kunnen de lus afmaken! We eindigen de wandeling waar we gestart zijn aan de Signal de Botrange, het krioelt er van het volk! Na 4u wandelen zijn we voldaan. Het was technisch gezien geen moeilijke wandeling en de afstand was ideaal om zonder haast op de besneeuwde paden te wandelen. Zeker een aanrader, ook voor families met kinderen is dit een mooie dagwandeling!

Volledig besneeuwde boom

We doen een poging om in het restaurant een warme choco te gaan drinken, maar het is er helaas te druk. Het is 16u, een mooi uur om terug te keren naar huis en te genieten van een warme douche, een warme choco en een dekentje!

Wandelen