Dit is mijn eerste ervaring met bikepacking. Samen met mijn kameraad Rémi gingen we de uitdaging aan; met de fiets van Brussel tot De Panne, een rit van 200km die we in 2 dagen zouden uitfietsen. Ik nam mijn Trek DS3 mountainbike, Rémi reed met zijn koersfiets.

Bewolkt landschapDe route hadden we op voorhand gepland aan de hand van de online routeplanner. Alle Vlaamse fietsknooppunten worden hier in kaart gebracht. Het was dus een kinderspel om onze hoofdstad te verbinden met De Panne. De wegen waren super! We zig-zagden door de Vlaamse velden en pauzeerden in een paar dorpjes, staken een tiental traktors voorbij, en reden met tegenwind richting de kust. Ja, houd er rekening mee, de wind komt meestal van het westen!

Dag 1: van Brussel tot Ronse

Na een rustige start en een snel ontbijt in de Ikea van Anderlecht verlaten we Brussel om de drukte in te ruilen voor de stilte van de Vlaamse-Brabantse velden. Met een mooie cadans rijden we door richting Geraardsbergen. In Oetingen eten we een sandwich in het gezellig en warm café van de lokale voetbalclub. We geraken terug opgewarmd en de motivatie is er nog, we maken zelfs een kleine omweg om de welbekende muur van Geraardsbergen te beklimmen. Dat verdient een lekkere mattentaart!

Na de muur rijden we langs de Waalse-Brabantse grens door Flobecq. De teller begint tegen de 100 op te lopen. Hoog tijd om te zoeken naar een slaapplaats en een lekkere pasta! Ronse is de place to be! Op de markt vinden we een lekker restaurant waar we in ons fietstenue welkom zijn. De nacht brengen we door in een leegstaand pand buiten het centrum.

Dag 2 van Ronse tot De Panne

Rond 3u30 worden we wakker door de regen die begint door te sijpelen. Er lag duidelijk nog geen dak op het huis. We pakken alles in en volgen de fietsknooppunten verder. De route stuurt ons door de West-Vlaamse velden. Kasseien en patatten remmen ons af en maken het rijden in het donker lastig. Google Maps to the rescue! Via gewone wegen geraken we goed vooruit, we bereiken snel het kanaal Bosuit-Kortrijk. Bij zonsopgang komen we aan in Kortrijk zelf. Alles is nog gesloten buiten de Panos in het station. De croissants en de koffie van de Panos hebben nog nooit zo goed gesmaakt!

Fietser slaapt in het station

Na een dutje van een halfuur in het station zijn de batterijen terug opgeladen voor het laatste stuk richting de Belgische kust. We strelen de Franse grens in Menen via de Oude Leie om dan een lang recht stuk door te rijden tot Ieper. In Ieper pauzeren we met een lekkere friet en gehaktballen. De benen beginnen de 200 kilometers te voelen, maar we geven niet op! De frisse zeelucht en lekkere pannenkoeken staan op ons te wachten. Na een dikke 10 kilometers door de polders bereiken we De Panne met een een schreeuw van vreugde en een lichte pijn aan de poep! A nous les bonnes crèpes, yes!

Fietsen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *