Backpacken & raften, ook gekend als packrafting, stond al een tijdje op mijn bucketlist. Het lijkt me een mooie manier om de natuur vanuit twee perspectieven te ontdekken. Er zijn veel rivieren in België die je kunt afvaren, maar wat als je er nog een extra tikkeltje avontuur aan kunt toevoegen? Packrafting is misschien wel die extra vrijheid die zo’n afvaart nog unieker maakt. Ik deel hier mijn eerste kennismaking met de sport op de Lesse.
Pack wat, raft waar?
Wat? Met een opblaasbare raft in een rugzak wandel je de rivier stroomopwaarts om vervolgens met de stroom mee de rivier af te varen, terug richting je startpunt. Je hangt niet af van een shuttledienst, maar kiest zelf je startpunt (waar aangewezen door de openbare waterwegen). Je bent dus volledig zelfstandig en ervaart de natuur vanuit twee verschillende perspectieven. Een beleving puur natuur dus!
Waar? Waar kan je raften? In Vlaanderen en Wallonië mag je op praktisch alle waterwegen varen met kano of eigen pleziervaart zonder vaarbewijs of iets dergelijks. Wel moet je een paar regels respecteren. Die vind je terug op de websites van de Vlaamse overheid of Waalse overheid. De waterstanden zijn ook van groot belang om comfortabel en veilig te kunnen genieten van je tocht. Die houdt je dus best in het oog vooraleer je een tocht uitstippelt. Respecteer de natuur en andere avonturiers.
Backpacking & rafting , twee ervaringen in één
Voorbereiding
Ik reserveer zo’n packraft voor een weekend op het huurplatform van Decathlon. Het beidt de mogelijkheid om zonder al te grote investering op avontuur te trekken. Nu is het spannend afwachten wat de weergoden in petto hebben voor mijn packrafting avontuur. Zal de waterstand het ook toelaten om te varen? Eind juni is het al zomer natuurlijk. De waterstanden kunnen snel slinken in die periode. De weken die volgen blijft het aanhoudend droog. Ik zie de waterstanden zienderogen slinken, en mijn opties om een rivier in België te bevaren verkleinen. Ik houd mijn hart vast… Maar… een paar dagen voordien teistert een grote storm het land. Kan ik spreken van geluk of net niet? Gaat het waterpeil dan te hoog zijn, of vult alles zich dan op maat voor mijn eerste packraft tocht?
De Lesse lijkt voor een groot deel toegankelijk te blijven, dus mik ik hierop voor mijn eerste packraft avontuur. De rivier heb ik al een paar keer met de kayak afgevaren en bevat voldoende in -en uitstap plaatsen. De natuur rondom de Lesse is ook fijn om er een uitdagende wandeltocht van te maken. Het klinkt wel als een ideale locatie om kennis te maken met packrafting. Let’s go!
De tocht van land naar water
Ik start net aan de voet van het kasteel van Walzin. Er zijn een paar parkeerplaatsen beschikbaar op een tiental meters van de oever. Een goede locatie om straks terug met de raft aan te meren en eenvoudig naar huis te vertrekken. De wandeling start meteen in het groen en volgt 6 kilometer lang de kronkels van de rivier.
Net voor het treinstation Gendron-Celles begint een gemoedelijke klim en verlies ik de Lesse uit het vizier. Via bos en veldwegen blijf ik 3 kilometer op een plateau wandelen om vervolgens de Lesse terug te vervoegen. Langs de oevers wandel ik de laatste paar kilometers richting de eindbestemming van de wandeling, Houyet. Het warme weer en de zware rugzak beginnen wel door te wegen. Blij dat ik mijn benen even kan laten rusten en mijn armen het werk kan laten overnemen.
Het eindpunt van de wandeling wordt meteen de start van de afvaart. Ik pomp de packraft op en zet het bootje te water via de hiervoor voorziene instapplaats. Ik kan nu even op adem komen en genieten van de rust na de intensieve wandeling. Dit is puur genieten. Het kabbelend water brengt mij nu terug naar het startpunt. De kronkels van de rivier gidsen mij 12 kilometer lang met een aangename stroming door de vallei.
Het is een rustgevende ervaring, maar het vraagt ook constante bijsturing omdat je met zo’n raft snel afdrijft. Wanneer de stroming wat rustiger wordt, laat ik me terug even dobberen en geniet ik even van het zicht rondom mij. Over de helft vaar ik voorbij een verhuur-punt van kayaks. De drukte op het water neemt toe. Het warme weer heeft veel mensen op hetzelfde idee gebracht. Het is soms iets te druk naar mijn goesting, maar anderzijds zorgt dit voldoende toezicht om mijn veiligheid te garanderen.
Ik vaar voorbij de flanken van het kasteel van Walzin en nader dan ook het eindpunt van de tocht. Net voor de Pont de Walzin, houd ik rechts aan om via instapplaats aan Rue du Barrage het water te verlaten. Op een paar stappen ben ik terug aan de auto en kan ik meteen nagenieten tijdens de terugrit naar huis. Een kort maar krachtige weekend adventure noem ik dat! 2 ervaringen in 1, een eerste geslaagde kennismaking met packrafting! Het geeft zin naar meer…