20 augustus 2022 – Op deze hete zomeravond kriebelt het om mijn warme huis te verlaten en onder de sterren te gaan slapen. Met mijn slaapzak en slaapmatje spring ik op de fiets en laat ik het huis achter voor een avontuurlijk uitje. Mijn bestemming: een landschapskubus op zo’n 20 km van thuis in het hartje van het Pajottenland. De houten kubus staat middenin een veld en vormt een samenspel tussen kunst en natuur. Een leuke plek dus om even te genieten van deze zomernacht onder een heldere sterrenhemel.

Een microavontuur

Ik blik even terug. Een paar jaar geleden fietste ik van Brussel naar Turijn, een reis die mij avontuur en natuur heeft leren appreciëren. De kleine avonturier in mij wordt opgewekt en ik snak naar meer. Op die manier begint de zoektocht naar nieuwe avonturen die ik dichtbij huis kan beleven om eenvoudig te ontsnappen aan de dagelijkse routine. Ik maak kennis met de term microadventures, wijdverspreid door de bescheiden avonturier en auteur Alastair Humphreys. Zijn boek ‘Microadventures‘ (uiteraard!) opent een heel nieuwe wereld voor mij. Een wereld vol mogelijkheden om uitdagingen dichtbij huis te vinden.

A microadventure is an adventure that is short, simple, local, cheap – yet still fun, exciting, challenging, refreshing and rewarding.

Alastair Humphreys

Deze kleine ontsnapping naar een nieuwe plek op een tiental kilometer van thuis is een mooie vertaling van de term microadventure. Het is goedkoop, kort, eenvoudig, uitdagend, verfrissend en geeft voldoening. Iedereen kan het, en dat maakt het thuiskomen even verfrissend als het thuis komen van een grotere reis.

Na een uurtje fietsen kom ik via een veldweg aan op mijn bestemming. Een houten constructie staat er stevig verankerd middenin een veld. De vierkante vorm is doorboord door een cylinder, wat voor een leuke dynamiek zorgt. Een fotogenieke plek! Met een slaapmatje, slaapzak, een boek en een koplamp maak ik er snel mijn thuis van en geniet ik van de rust op mijn eentje. Het is volle maan, daar had ik niet bij stilgestaan toen ik vertrok. Door het maanlicht viel ik moeilijker in slaap, of moet ik gewoon terug wennen aan het buiten slapen? Een paar muggen vielen mij ook lastig… Maar hey, dit moet je erbij nemen als je je eigen comfortabele thuis verlaat en de natuur.

’s Morgens wordt ik weliswaar verrast met een prachtige zonsopgang, dit maakt alles goed! In een ochtendgloed laat ik de kubus achter met mijn fiets, slaapmatje, slaapzak en extra leuke ervaring op zak. Een nieuwe dag kan beginnen

Fietsen