Het Veerse meer bevindt zicht in het hartje van Zeeland (Nederland). Het staat gekend als een waar paradijs voor watersport, maar het heeft meer te bieden; er zijn ook talloze fiets -en wandelpaden die je gidsen doorheen het Zeelandse polderlandschap. Mijn vriendin en ik fietsen graag, en we wilden genieten van een weekendje buiten op de fiets. Ik heb al vaak op het meer gezeild en het leek mij leuk om die met de fiets op een andere manier te ontdekken. Om er een ‘weekendje weg’ van te maken, hebben we dit gecombineerd met een overnachting in Veere. Zondag hielden we open voor een wandeling of een loopje.

Zaterdag: 58km fietsen rond het meer

Om 9u30 vertrekken we vanuit Brussel. Veere ligt op een goede 100km van Brussel. Na een dik uur rijden komen we aan de gratis parking in Veere, op 5min. stappen van het pittoreske centrum. Van hieruit vertrekken we met onze tweewielers. We rijden richting het westen naar de Noordzee toe en rijden zo het meer rond in wijzerzin. We merken snel dat we hier niet ons record aan hoogtemeters gaan verbreken. Het is genieten van de frisse zeelucht en het polderlandschap.

Landschap met fietser aan de horizon

We volgen de vooraf geplande fietsroute, je kan zelf een route samenstellen via www.routeplannerzeeland.nl. De knooppunten worden duidelijk aangeduid. Als je ze op voorrand opschrijft, kan je ze gemakkelijk al fietsend volgen.

Na een dik uur fietsen, 15km verder, stoppen we om te picknicken aan het meer. We vinden een rustig plekje naast een camping met zicht op het meer. Aan de horizon, aan de overkant van het water, zien we Veere waar we vertrokken zijn. Het is rustig fietsen, we rijden overwegend op aangelegde fietspaden, dus zeker te doen met de stadsfiets. Er zijn ook veel plaatsen rond het water waar we kunnen genieten van een pauze, en dat maakt de lus rond het meer heel aangenaam.

Na 3u30 op het zadel, eindigen we de loop met 58km op de teller. We komen terug aan in het charmant stadje Veere waar we onszelf belonen met een culinair diner en een nachtje in het hotel De Campveerse Toren.

Zondag: oeverlopen in Veere

Naast talloze fietspaden heeft Zeeland ook tal van wandelpaden in petto. Ideaal om onze benen los te lopen na die ‘zware’ fietstocht met zijn 100 hoogtemeters. Tijdens ons ontbijt raadplegen we Google op zoek naar een 10 à 15km lange wandelroute in de buurt van Veere. Via RouteYou komen we terecht op volgende wandeling: ‘Oeverloop in Veere’.

De route brengt ons vanuit Veere langs het kanaal richting Middelburg. Via gras -en grindpaden keren we vervolgens terug via de oever van Veerse Watergang.

Dichtbij Veere loopt een deel van de wandeling langs het Veerse bos en brengt ons naar de stadswallen van Veere waar we onze wandeling afsluiten met een lekkere croque monsieur als lunch bij Bliek Eten en Drinken.

Weer een mooi weekend achter de rug, klaar om de nieuwe week in te springen met een gezonde dosis zuurstof en Vitamine D!

Fietsen