Samen met mijn kameraad Jonas waren we op zoek naar een avontuurlijk weekend in de natuur niet té ver van huis. Een paar websites en apps hielpen ons met het plannen van ons weekend. Online vind je heel wat inspiratie om je wandelroutes voor te bereiden:

  • RouteYou: zoek op locatie en type activiteit (fietsen, wandelen, mountainbiken). Het is een goudmijn aan routes, ideaal om te zoeken naar interessante regio’s om je avontuur te plannen.
  • Komoot: plan zelf je route en verzend het zonder moeite naar de Komoot smartphone app die je als GPS kan gebruiken. Je geeft zelf verschillende knooppunten in, Komoot verbindt de punten naar jouw wensen, afhankelijk van jouw gekozen activiteit. Alle informatie over de route wordt duidelijk weergegeven; type terrein, moeilijkheidsgraad, hoogteprofiel, etc.
  • Bivakzone: er zijn een aantal bivakplaatsen in België waar het toegelaten is om wild te kamperen. De website stippelt een 25-tal meerdaagse tochten uit die je van bivakplaats naar bivakplaats brengen.
  • Blogs en trekking sites: uiteraard is Google ook je beste vriend als je inspiratie zoekt voor je toekomstige trektocht.

Trekking schoenen

De Semoisvallei in de Ardennen leek ons de ideale regio voor een uitdagende 2-daagse tocht. Na wat zoekwerk kwamen we op een uitgebreide blogpost die een volledige route uitstippelde van Bouillon tot Alle en terug. Via Outdooractive.com vonden we een gelijkaardige route. De website verzamelt een hoop tours waarvan je ook een GPX of KML bestand kunt downloaden en uploaden op je smartphone.

Dag 1: van Bouillon naar Poupehan

We laten de auto achter in Bouillon. Na geen 5 minuten wandelen, bevinden we ons op de wandelroute. Het is een pittige start met een klim tot aan de belvédère d’Auclin. Daarna volgt een redelijk vlak en afdalend stuk waar je mooi kan doorwandelen. We wandelen even weg van de Semois om daarna de GR16 op te pikken. De GR16 loopt voor een groot deel via de Semois rivier. Er volgt weer een stevige klim die beloond wordt door een prachtig zicht op le Tombeau du Géant. We pauzeren er met een droge worst, een stuk kaas en sandwiches.

Zicht op le Tombeau du Géant

Onze route blijft de GR16 volgen. Dit stuk was stevig! Met het gewicht van onze trekrugzakken was dit deel zeker uitdagend, niet voor gevoelige mensen weggelegd. Dit lazen we op het einde van de route, je ben reeds gewaarschuwd! 😉 Als je een goede conditie hebt en graag klautert over rotsen en boomstammen, dan is dit zeker aan te raden!

Klim op GR16

Na een welverdiend ijsje en een goede Cola in Rochehaut staat onze suikerspiegel terug op pijl! Het parcours is een mooie afwisseling tussen bos, velden en rotsen met een paar uitdagende klimmen, en tof klauteren via een ladder-parcours. We worden voldoende beloond met mooie uitzichten op de Semois. Het parcours loopt ook langs een paar kleine dorpen waar we gemakkelijk kunnen bijtanken. De laatste kilometers zijn in zicht, we wandelen stevig door richting Poupehan waar we een aangename camping vinden langs de rivier: Ile de Faigneul. De camping bevindt zich op eiland omringd door de Semois. We namen ons bad in de rivier en genoten van een paar door-de-Semois-gekoelde pinten na een lekkere pasta pesto.

Tent aan de Semois rivier

Dag 2 van Poupehan naar Bouillon

Dag twee begint wat moeizamer met een paar bleinen aan de tenen en enkele pinten in de benen. Maar we geraken snel opgewarmd met een lange helling na het verlaten van Poupehan. Een lang pad brengt ons terug richting de rivier. We verlaten de Semois even snel richting Corbion. We maken een U-vorm om terug uit te komen aan het water en volgen opnieuw de kronkels van de rivier richting Bouillon. De lus is bijna rond. We nemen een pauze om te lunchen aan het water en bewonderen de kayakkers die voorbijvaren. Misschien is dit ook wel eens leuk om te doen, met pak en zak op de kayak!

Kayak op de Semois rivier, Belgische Ardennen

Het begint licht te regenen en hopen dat we beschut blijven onder de bomen. Maar de kleine bui verandert snel naar een stortbui. We pakken ons in en zetten de tocht verder. We schieten wakker door de regen en geraken in ‘survival-modus’. Dit brengt ons snel in Bouillon. Met een paar doorweekte schoenen wandelen we de stad binnen en passeren ons startpunt van gisteren, dit maakt de cirkel rond! Einde van een avontuurlijk weekend in de Belgische Ardennen.

Wandelen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *