De laatste zomerdagen komen er aan en de herfst begint zich aan te kondigen met dwarrelende blaadjes en frissere temperaturen. Ideaal wandelweer om 2 dagen te trekken door ons Belgisch Amazone-woud rond de Ourthe! Via RouteYou vinden we een route van 12km met een paar interessante trails, een korte via ferrata, en uitkijkpunten op de Ourthe-vallei. Via Komoot passen we de route aan naar een lus van 34km. Langs beide kanten rekken we het parcours uit; enerzijds richting Maboge, anderzijds richting de barrage van Nisramont. Goed voor een 2-daagse wandeltocht!

Dag 1: Lac de Nisramont tot Maboge

De eerste dag plannen we een route van 20km om uit te komen aan de camping van Camping Ardennes in Maboge. De start bevindt zich aan de barrage van Nisramont. We vinden er een gratis parking (aan Rue du Barrage) waar we de auto voor een weekend achterlaten. Vanuit de parking pikken we de GR57 op die de rivier volgt richting Engreux. Het wandelen gaat vlot, de klimmen zijn kort en er zijn vaak trappen aangelegd die het klimmen comfortabel maken. We geraken snel wat hoger en krijgen een eerste zicht op de Ourthe-vallei.

Uitzicht op de OurthevalleiWe zijn nu 1u30 onder weg en we beginnen honger te krijgen. We vinden een rustige plek aan het water waar we onze sandwiches met kaas en droge worst op eten. Die goedkope kaas smaakt beter op een sandwich in volle natuur dan op een droge boterham aan de keukentafel! Het is nog redelijk fris in de schaduw. We blijven niet lang zitten en vertrekken deze keer met meer energie en een gedreven rythme.

De Ourthe splitst zich op en we volgen zijn rechterarm. We wandelen tot de volgende brug waar we de rivier oversteken om dan via zijn linkerarm de noordelijke richting uit te gaan richting Maboge. Onderweg komen we redelijk wat vissers tegen die genieten van het laagstaand water om al wandelend te vissen. Een vader leert zijn zoon gepassioneerd vissen om te overleven in onze wilde Ardennen. 😉

Vissers aan de OurtheN.B.: Houd de route goed in het oog, want bepaalde paden zijn niet altijd even goed zichtbaar. Het zijn verborgen parels die wat meer moeite vragen om ontdekt te worden. 😉

Een kleine route tussen de struikgewassen en hoog gras brengt ons terug richting de oever van de Ourthe. We bevinden ons plots in een Amazone-achtig landschap! Het zijn hier leuke paden met redelijk wat obstakels, meerendeels boomstronken en rotsen. Ze houden de lange route langs de oever boeiend! We verlaten ons Belgisch Amazone-woud via een korte en krachtige klim. We bevinden ons terug in de beschaafde wereld. We passeren een paar vakantie-woningen en enkele chique chalets, inclusief een mooi zicht op de vallei. Het is 17u en de zon begint al goed te zakken. Het is aangenaam wandelen tot aan Maboge.

Lekker koken na de wandeling

We komen een ‘parking‘ tegen op 5 min. van de camping waar van plan waren te overnachten. De parking laat toe om er max. 24u gratis te kamperen. Het is een mooi stuk groen aan de oever van de Ourthe, en op 5 min. van Camping Ardennes (handig voor sanitair, of om water bij te tanken).

Dag 2: Maboge – Lac de Nisramont

Om 7u worden we wakker met koude voeten en snaterende eenden. Terwijl de koffie gestoomd wordt door mijn geliefde mokkapot, beginnen we alles in te pakken. We ontbijten met zonsopgang en genieten van de warme koffie die ons de nodige cafeïne en warmte bezorgt om onze tocht verder te zetten. We starten met een paar vlakke bos -en veldpaden.

Geleidelijk aan begint de route te klimmen. We klauteren over een paar stijle rotsen en worden beloond door een prachtig zicht op de vallei van de Ourthe. In de verte zien we de Hotel Le Belvédère (permanent gesloten). We komen er even terug op adem en genieten tegelijk van het zicht.

Wandelen door de Ardense bossenVlakbij dit uitkijkpunt vindt je ook een Keltische vesting, Le Cheslé. De vesting diende als schuilplaats voor plaatselijke volksstammen in de 7e, 6e en 5e eeuw voor Christus. Het is minder indrukwekkend dan het klinkt; we komen een paar bordjes tegen die wat extra uitleg geven, maar niet bepaald boeiend voorgesteld. We wandelen er snel door en genieten eerder van het landschap.

Na een klim komt steeds een afdaling. De knieën zien even af. We bevinden ons snel terug in de dal van de vallei vlak aan het water. Er volgt een lange vlakke weg. We komen hier ook veel obstakels tegen op het pad, boomstammen en een via ferrata. Het is anders wel vlot wandelen! Een paar lopers doen er hun dagelijkse training in hun natuurlijk habitat. Chapeau!

Afdaling aan de Ourthe met Via Ferrata

Een laatste klim komt eraan, gevolgd door een zeer kleine, maar fijne, via ferrata. We naderen het einde van onze route. Het zweet liep voor de laatste keer van ons voorhoofd. We worden snel terug afgekoeld met een frisse wandel door een bebost pad langs de Ourthe. Het lijkt wel of er geen einde is aan het wandelpad langs de Ourthe, maar een weekend telt maar 2 dagen, dus voor ons eindigt de track aan kilometer 34 aan het meer van Nisramont.  24 uur later bevinden we ons terug op de parking waar we gestart zijn! Einde van een nieuwe weekend adventure! More weekends, more wood, more adventure! 😀

more woods

Bekijk hier de volledige route van 34.0 km met start -en eindpunt aan Lac de Nisramont met overnachting in Maboge.

Wandelen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *